U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Nageldesigner


Het beroep van nageldesigner

 

Het beroep van nageldesigner valt binnen het werkveld van de cosmetica. Aangezien nageldesign geen klassiek opleidingsberoep is, wordt het geleerd door middel van een zelfstandige opleiding en vervolgopleidingen. De keus aan opleidingsmogelijkheden op de markt is zeer groot, er zijn echter geen geteste of gercertificeerde scholen, waardoor men de verschillende opties goed moet bestuderen, voordat men voor een bepaalde opleiding kiest.

 

Waar komen kunstnagels vandaan?

De geschiedenis van de kunstnagel gaat veel verder terug dan men wellicht zou vermoeden. Reeds in de Ming-dynastie droegen vrouwen van adel lange vingernagels als statussymbool. De Grieken legden zich vroeg in de 19e eeuw pistachenootschalen op de vingernagels en koningin Cleopatra modelleerde zich nagels van porseleinpoeder. De eerste echte nagelmodellage werd uitgevonden door de scheikundige Fred Slack, om nagelbijters aan mooie vingernagels te helpen. Nadat zijn methode een groot succes werd, ontwikkelde hij zijn methode verder. Ook het idee van de sjabloon komt van de familie Slack.

 

Aan welke voorwaarden moet een nageldesigner voldoen?

Nageldesigners zijn in eerste instantie hand- en nagelspecialisten. Daar hoort natuurlijk omvangrijke kennis van de hygiëneleer, nagelziektes, chemische samenstellingen van de producten en werkmaterialen bij. Daarnaast moet een nageldesigner zowel zeer creatief zijn, alsook met de handen kunnen werken. Gevoel voor esthetiek hoort net zo bij de eisen aan een nageldesigner, als het dagelijkse contact met klanten. Daardoor is een open, communicatief karakter onmisbaar, zodat de klanten zich kiplekker kunnen voelen. Maar men moet ook de volledige organisatie, zoals boekhouding en marketing, onder de knie hebben. Een goede nageldesigner is dus een allrounder en moet in staat zijn om te kunnen multi-tasken.

 

Hoe kies ik het bedrijf om mijn opleiding bij te volgen?

Het succes van een nageldesigner hangt van de opleiding en het eigen engagement af. Daarom zou men in ieder geval in een goede opleiding moeten investeren, want zo investeert men ook in zichzelf en het eigen succes. Op de volgende punten zou men bij de keus van een opleidingsinstituut moeten letten:

 

1. De eerste indruk zou schoon en verzorgd moeten zijn en dat zou ook bij nadere inspectie bevestigd moeten worden

2. De trainer zou al omvangrijke ervaring op educatief gebied moeten bezitten

3. De seminarruimtes zouden professioneel ingericht en elke opleidingsplaats zou van het noodzakelijke equipment voorzien moeten zijn

4. De theorie zou voor alle leerlingen duidelijk gepresenteerd moeten worden (bijv. via een beamer)

5. De leerlingen worden omvangrijke seminardocumenten als naslagwerk ter beschikking gesteld

6. Het aantal cursusdeelnemers zou niet te groot mogen zijn, 6-8 deelnemers is optimaal.

7. Na het afsluiten van de training ontvangen alle deelnemers een erkend certificaat

8. De trainers zouden ook achteraf voor vragen beschikbaar moeten zijn

9. Er zou minimaal 18 praktijkuren lang op een model gewerkt moeten worden. Juist bij seminars waarbij men op elkaar werkt, komen veel deelnemers niet voldoende aan hun trekken.

 

Hoe lang duurt de opleiding tot nageldesigner?

De basisopleiding zou in twee etappes moeten plaatsvinden, bestaand uit een basis- en een vervolgseminar (telkens minimaal 4 dagen lang). Daar zou minimaal 4 weken trainingstijd ofwel 15 oefenmodellen tussen moeten liggen, opdat al het geleerde verankerd kan worden. De complete opleidingsduur hangt natuurlijk van diverse factoren af. Behendigheid en consequent oefenen versnellen de opleiding. Maar ook continue vervolgopleidingen zijn van belang om feedback op het werk te krijgen en om niet door de concurrenten ingehaald te worden, op deze wijze is de opleiding eerder een doorlopend proces over een lange periode. Om een goede nageldesigner te worden moet u met minimaal een jaar opleidingsduur rekening houden. Gedurende dit jaar zou men aan zoveel mogelijk seminars moeten deelnemen en de geleerde onderwerpen thuis verder moeten uitdiepen. Vanzelfsprekend kan al tijdens deze periode een kleine zaak geopend worden en kunnen behandelingsprijzen aan de klanten / modellen worden berekend.

 

Wat kost een professionele opleiding tot nageldesigner?

De kosten voor een opleiding tot nageldesigner incl. examen en materiaal om aan het werk te kunnen gaan liggen tussen de 2.000€ en 3.500€. Aangezien het vak van nageldesigner in het begin vaak ook als tweede baan wordt uitgeoefend, kan men als starthulp de zogenaamde educatiecheque aanvragen. Met de educatiecheque ontvangen werknemers en ondernemingen een subsidie tot wel 500€ tgv de opleidingskosten. De educatiecheque is bijvoorbeeld te verkrijgen bij instellingen voor volwassenenonderwijs.

 

Welk werkmateriaal is nodig?

Het werkmateriaal is het gereedschap van de nageldesigner. Kwaliteit en gebruik moeten altijd op de eerste plaats staan. Juist beginners nemen vaak hun toevlucht tot goedkope - kwalitatief minderwaardige producten, om zogenaamd geld te besparen. Dit leidt helaas vaak tot ontevreden klanten. Mocht men echter kiezen voor een product van hoge kwaliteit, worden snel betere resultaten bereikt, de klanten zijn tevreden en worden vaste klanten, de studio ziet de klantenkring groeien en er kunnen marktconforme prijzen worden gevraagd, om met winst zaken te doen. Conclusie: Wie in zijn gereedschap en in goede kwaliteit investeert, is uiteindelijk goedkoper uit!

 

 

Afsluitend kan worden gesteld, dat eenieder die voor het vak van nageldesigner kiest spannende tijden tegemoet kan zien. Techniek, materiaal en behandelingsmethoden worden steeds weer vernieuwd. Juist de basisopleiding tot nageldesigner vormt daarom het fundament van een goede opleiding.

 

Er is wellicht nog niemand als meester geboren - maar met de juiste keuze voor een opleidingsinstituut kan iedereen het worden.